Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 15:41 - Гяурите без свобода, робство нямало?!
Автор: mihailts Категория: Други   
Прочетен: 3654 Коментари: 12 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  А. И най-богатият българин не е имал право да съди всеки, наричащ го гяур, когато съществуването на България е прекъснато от завладялата я  Османска държава и местното население е загубило националната си свобода. Въпроси към определящите този период с " Османско присъствие ", а не с робство:
 1. Имало ли е право местното население, спазвайки законите на Османската държава, да се откаже от " Османското присъствие" ?
 2. Искало ли е местното население " Османското присъствие ", не го ли е искало или е било безразлично към него?
 3. Защо в народното творчество от онова време не се говори за " Османско присъствие", а има изрази като, "Три синджира роби" ?
 4. Защо премълчават еничарите, пазарите за роби и насилственото приемане на исляма от част от местното население?
 5. Защо " На тайната конференция в Оборище, това първо българско народно събрание, при възторженото одобрение на народните представители апостолът Тодор Икономов пее Стамболовата
                                      Хей народ поробен,
                                      що си тъй заспал?
                                      Ил* живот свободен 
                                      теб не ти е мил?"
 "Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова ", Изд. " Народна младеж" , София, 1989 г., стр. 72
 6. Имат ли предвид законното отношение на Османската държава към гяурите при Баташкото клане и другите зверства над неучаствали в Априлското въстание, и напълно опожарените населени места тогава , за които събития няма съдени от нея?
 7. Защото пет века българите са знаели, че са поробен народ ?
 8. Защо българите, животът на които е преминал преди и след 03.03.1878 г., на тази дата за пръв път са се почувствали свободни, след нея също са се чувствали свободни, а за времето преди нея са си спомняли като за робство?
 9. Защо сега започна говоренето за "Османско присъствие" ?
 10. Първото демократично управление в Европа, което е класическия пример за демокрация, не се прилага в държавите от ЕС. Те демократични държави ли са ?
 11. Пречи ли на демократичното мислене на американския президент Барак Обама робството на дедите му?
12. Ако е нямало робство , е нямало борци за национална свобода. Тогава останалите в народната памет като такива, за какво са се борили?
 13. Определянето на периода с робство показва, че той е бил лош за България. От определянето му с " Османско присъствие" не се разбира, той бил ли е лош или добър за нея. Защо не го определят с " лошо Османско присъствие" или с " добро Османско присъствие"?
 Б. Част от ежедневието на гяурите:" Като дойдеше някой турчин в селото, ще извика: " Кехая" и кехаята дето е ще дойде при него и ще го поведе да го заведе на някоя къща на конак , да го гостят и да нощува ... Кехаите повечето биваха цигани, защото турците  гостье често ги побийваха за добър и по-весел конак, а пък за да се уплашат домакините и да им правят икрам , също поступваха даже твърде често и домакините и на утринта ставаха и си заминуваха, без да плащат нищо, даже и искаха" диш- хакъ " -т.е. плата , задето са си морили зъбите да ядат."
" Български притчи или пословици и характерни думи, събрани от П.Р.Славейков" , изд. "Български писател" , София, 1972г., стр. 115.
В. Гяурите са нямали национална и лична свобода, а тяхната липса е основното за робството и определя безправието на робите. Според кефа и/или изгодата на поробителя  то е различно . Имало е робство , когато убийството на роби за развлечение е ежедневие. Имало е робство, когато убийството на роби не е ежедневие. За султаните е било изгодно, гяурите да имат собственост, като и с нея те са били безправни роби.Това робство със собственост е специфичното за робството на гяурите в поробена България.
 Г. Заради липсата на национална и лична свобода на поробените гяури и тяхното безправие е Априлското въстание, а Ботевата чета слизайки на Козлодуйския бряг е пеела популярното сред участниците в него:
                                                  "Не щеме ний богатства.
                                                   Не щеме ний пари.
                                                  А искаме свобода.
                                                  Човешки правдини."
                                                



Гласувай:
13



1. iliada - Привет,Мишо!
07.09.2015 11:02
Страшно е всяко робство и боли................... !
цитирай
2. elenkokoschkov - Щото са дупедавци
09.09.2015 09:44
нашите управници е за т'ва !!!!!???!!!!!
цитирай
3. barin - имало ли е робство
14.09.2015 06:02
Винаги наричам периода"Османското владичество". Роби е имало в колониите, а Османската империя е била изостанала. Думата"иго" е поетическа, "присъствие " не може да има с ятаган в ръка, кръвен данък, ограничения в строежа, еничерско задължение.... Сегашните политици като подобриха взаимоотношенията си с Турция искат да променят действителността, която е била пет века.
цитирай
4. mihailts - Безсмислицата " Османско владичество"
14.09.2015 13:39
Безсмислица е всяко мнение, от което не се разбира , за коя от две противоположни възможности е .
Като се каже " Османско робство" се разбира, че периодът е бил лош за България. Като се каже " Османско владичество" не се разбира, той лош или добър бил за нея, затова понятието е безсмислица. Коректното определяне на периода с владичество е " Лошо Османско владичество" или " Добро Османско владичество".
Цел на някои от искащите да се замени " Османско робство " с " Османско присъствие" или с " Османско владичество" е : Ако наложат мнението си, да обявят, че " Османското владичество" е било добро за България, защото независимо от някои негови негативи, без него България е щяла да престане да съществува като държава. Силата на Османската държава е запазила България. Останалите от говорещите за "Османско присъствие" или "Османско владичество" не разбират целта на първите, но им служат за нейното постигане.
Въпроси към направилия горния коментар:
1. Разбра ли последният въпрос от постинга към заменящите " Османско робство" с" Османско присъствие"?
2. От коя от двете групи, говорещи за " Османско владичество " си?
3. Ако те бият и ти казват, че те галят, ти милван ли ще се чувстваш?
цитирай
5. barin - отговор на коментар 4
14.09.2015 18:33
Никъде досега не съм казвал, че Османското владичество е било благоприятно за България. По това време България изостава много от европейските страни. Разликата, която правя е, че по време на Османското владичество не сме били роби, както в колониите на Англия и Франция. Затова казвам не Османско робство, а владичество. В никакъв случай не оправдавам зверствата на турците в продължение на пет века. По време на Османското владичество са унищожени много книги от историята на България, но не и напълно българското самосъзнание. Османското владичество е било много лошо за нас. Ние сме извоювали свободата си чрез много битки, чети, въстания.
цитирай
6. mihailts - Османското робство
14.09.2015 21:23
" Търговията с роби в Османската империя била официално забранена едва през 1848 год., но , както пише в " Османска история" проф. Енвер Зия Карал, тя продължила и след това."
"Зад високата порта," Димитър Шишманов ,стр.30, изд. Наука и изкуство, 1994 год.
*********************
Едно е в обществото да се говори за безсмислицата " Османско владичество", друго е да се говори за " Лошо Османско владичество". Едни го разбират, втори не го разбират, трети се правят, че не го разбират.
цитирай
7. kvg55 - Според новите учебници по история е ...
18.11.2015 12:03
Според новите учебници по история е така.
След няколко поколения може да се говори
и за петвековно османско-българско приятелство.
цитирай
8. zaw12929 - Има достоверни източници, като ...
07.01.2016 13:24
Има достоверни източници, като пътеписите на англичани, французи, австриици от 15 до 19 век- прочетете ги:
убийства, робство има навсякъде в Европа в империята на Султана също. Първи султана отменя робството 1839, Русия- крепостничеството 1881- в Америка 1864, но всеки е можел да съди всеки- делата ставали начаса и виновника- набит на кол. В Европа харесват администрацията на султана и до 1850- 1900 Турция се счита за модерна държава. Модерната епоха започва 1824 г в Англия, когато се признава патента за изобретъенията и бавно започва да набира скорост изобретяванета, а изобретателите правели своите фабрики и на света се появява парна машина, кораби... коли с двигатели с вътрешно горене и целия 20 век...всичко, което днес е битът ни...
Няма по големи мародери, унищожители на народи убийци на милиони извън империята - има литература - прочети я и не преиначавай фактите ...
цитирай
9. zaw12929 - За учебниците сте прав
07.01.2016 13:45
kvg55 написа:
Според новите учебници по история е така.
След няколко поколения може да се говори
и за петвековно османско-българско приятелство.


За учебниците сте прав, но за действителността днес има неприемливи фактл- ВИЕ ДНЕС СЕ БОРИТЕ С ОНОВА ТУРСКО РОБСТВО, А ТО Е МИНАЛО. бЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ РОБИ, КОЛКОТО РОБИТЕ
В АНГЛИЯ: След като прогонват селяните от нивите и ги превръщат в пасища, за да имат вълна за предене и тъкане, малцина стават работници във фабриките, а милиони са пратени на каторга в мините- за парните машини трябват въглища, Всеки крадец дори на 1 хляб има избор- отсичане главата или каторга
В Западна Европа също започва изгонване на селяните , дори и монасите са изгонени, избити... а 100 годишната война...
в Холандия, Испания, Франция, Англия- има пазари за роби и те с кораби се откарват в Америка
Но ние сме в 21 век- Турция е най голямата и бързо развиваща се държава на Балканите и нея Запада уважава, а нас унищожава. ПРИ УМНА ПОЛИТИКА С ТУРЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА НИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОЦЕЛЕЕМ, КАТО ДЪРЖАВА. В СЛУЧАЯ БОЙКО БОРИСОВ ИМА НАЙ ПРАВИЛНОТО ОТНОШЕНИЕ.
БЪЛГАРИТЕ СЛЕД 89 Г ИМАМЕ ГРЕШНА ПОЛИТИКА И САМО ОЩЕ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ"КОЙТО НЕ ЗНАЕ КАК ДА ЛАЕ, САМ ВКАРВА ВЪЛКА В КОШАРАТА.
цитирай
10. kvg55 - За политиката сте прав. Но на пол...
07.01.2016 14:34
За политиката сте прав. Но на политиката влияят тези външни намеси от разни фондации в образователната ни система, пренаписването и изопачаването на историята. Те вълнуват общественото съзнание, създават настроения. Турция също води агресивна политика срещу България. Последните събития около Местан потвърдиха това. Отделно има намеса и от други ислямски страни.
цитирай
11. mihailts - Четете "1984" от Оруел
13.08.2016 13:21
Мнението ,че е нямало робство , съвпада с интересите на Турция и съдейства да постигнат целта си тези , които искат част от България да е турска .
цитирай
12. mihailts - Причината за Априлското въстание
13.08.2016 13:24
Едни са добрували под сянката на султаните , други са се бунтували против тях . Според всички бунтовници България е била поробена страна. Без тяхното мнение нямаше да има Априлско въстание .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihailts
Категория: Други
Прочетен: 666936
Постинги: 162
Коментари: 601
Гласове: 27311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031