Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2018 15:14 - Мат на глупостта " съединението прави силата "
Автор: mihailts Категория: Други   
Прочетен: 2889 Коментари: 37 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Като са обединени , едни печелят , а други губят . Печелещите са силни , а губещите са слаби , затова е лъжа , че " съединението прави силата " , защото не е възможно губещите да са силни . Тази лъжа най-добре се разбира с примера : Целта на всеки участник от две групи е неговата да победи другата , да я подчини и неговата група и той да печелят от подчинените . Тази цел обединява - съединява - всяка от групите , на които само правилата , по които са обединени са различни , а всичко останало им е еднакво . Когато едната група постигне целта си , нейното обединение - съединение - прави нейната сила , а съединението на подчинената група прави нейната слабост . Тогава причината за силата и слабостта на всяка от групите са нейните правила . Затова съединението на подчинената група не може да направи нейната сила , защото неговите правила са лоши или поне по - лоши от правилата на съединението на победителите . Но според общественото мнение в България " съединението прави силата " не е лъжа , а се вярва , че е истина , защото е поука от известната приказка за бащата , синовете му и снопа пръчки . А лъжа , за която се вярва , че е истина , е глупост . 
   В поучителните приказки и басните героите са хора или ако не са хора , са с човешки черти . Затова тяхното поведение е поука за хората . Но пръчките в известната приказка нямат човешки  черти - нямат цел за участие в снопа , а той няма правила за тяхното участие - затова поуката от нея " съединението прави силата" не може да обясни правилно , каквото и да е за човешките обединения - съединения - които имат цели и правила . А макар , че имаме народна мъдрост " сила без разум сама се съсипва " , според глупостта " съединението прави силата " с резултата от механичното поведение на неразумните и безчувствени пръчки правилно се обяснява резултата от човешкото поведение във всички съединения . 
   Мнение , което може да се разбира по различни начини и не е уточнено , за кой или кои от начините е , се разбира за всички начини . С известната приказка и поуката от нея " съединението прави силата " , не е уточнено дали поуката е за всички видове човешки съединения - доброволни и принудителни , разумни и глупави , съобразени или несъобразени с общоприетия човешки морал - или за някой или някои от тях , затова от механичното поведение на на неразумните и безчувствени пръчки - които в сноп не може да счупи нито един от братята - се разбира , че е достатъчно хората да се обединят в каквото и да е човешко съединение , за да имат силата да постигнат целите си . 
   Заради вкоренени предразсъдъци глупостта " съединението прави силаста " е наш държавен девиз , което я прави голяма глупост , защото той трябва според общоприетия човешки морал да учи народа само на добро и разум , но :
   - Участието в принудителни съединения е против общоприетия човешки морал , защото е против свободната човешка воля  и против правото на човек на свободен избор . А в двубой между принудително съединение с разумни правила и доброволно съединение с глупави правила винаги побеждава принудителното и губи доброволното ;
   - Хора непрекъснато се обединяват за правене на добро или зло в разумни и глупави съединения .
                                         **************************************
    Човек участва доброволно или принудително в обединения на хора - съединения - целите и / или правилата на които са :
   - разумни или глупави ; 
   - съобразени или несъобразени с общоприетия човешки морал 
   Всеки участник във всяко съединение иска или :
   - то да постигне обявените си цели ; 
   - той да постигне личните си цели , които са различни от обявените цели на съединението ; 
   - да провали съединението . 
   Когато може всеки участник в съединение постъпва според желанието си , като правилата на съединението му помагат или пречат да постъпва както иска . Всяко човешко правило е нарушимо от човек , затова всяко съединение може да е провалено от негов участник . А проваленото съединение винаги прави слабостта на искащите то да постигне обявените си цели и силата на провалилия го . 
   Хората са силни , когато постигнат целите си , а слаби , когато не ги постигнат . Когато целите им са определени правилно , силата на силните е трайна , а когато са определени грешно , тя веднага става слабост , защото тогава постигналите целите си , губят . 
   Чрез съединение едни постигат целите си и са силни , а други не ги постигат и са слаби . Затова то прави силата на постигналите чрез него целите си и слабостта на непостигналите ги . Когато всички участници в съединение искат то да постигне обявените си цели и то ги постигне , то прави тяхната сила , а когато не ги постигне , то прави тяхната слабост . Затова е безспорна истина , че " съединението прави силата и / или слабостта ". 
   БЕЗСПОРНАТА ИСТИНА " СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА И /ИЛИ СЛАБОСТТА " ДАВА МАТ НА ВЕКОВНАТА ГЛУПОСТ " СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА " . 
                                     
                                            ************************************
   Човек иска да живее според общоприетия човешки морал или за сметка на други . В двата случая той съставя мнението си човешките взаимоотношения с разум или с вяра . Разумният следва логиката , като разбира , че може да сгреши . Вярващият вярва каквото иска , за него е немислимо , че вярва грешно и не ползва логиката . 
   Вярващият , че "съединението прави силата " , вярва каквото иска , за всяко съединение . 
   Разбиращият , че " съединението прави силата и/или слабостта " прави възможната разумна проверка на всяко съединение . 
   Като се следва логиката се разбира , че " съединението прави силата " е глупост , защото не е достатъчно хората да се обединят , за да са силни и защото не е възможно губещите да са силни . 
   Като се вярва , че " съединението прави силата " , се вярва , че е достатъчно хората да се обединят , за да са силни . Заради това безспорно грешно вярване , поради което то е глупост , всички вярващи са разединени в мнението си за всяко човешко обединение - съединение . Пример: Небесен ангел да беше приел българско гражданство и да беше кандидат за Генерален секретар на ООН , щеше да разедини вярващите така , както ги разединиха Ирина Бокова  и Кристалина Георгиева . Тогава всеки привърженик на някоя от двете подкрепяше мнението си с глупостта " съединението прави силата " .
   Единственото успешно българско съединение за доброто на България след 1879 година е Съединението през 1885 година . То е успешно , защото е разумно и не е провалено от предател .
   Тест за определяне на разумните и вярващите от искащите да живеят според общоприетия човешки морал : 
   1. Възможно ли е мнение , което не е осъществимо или практически не е осъществимо , да учи на добро и разум ?
         Да                                Не                                 Зависи от мнението 
   2. Мнение за обединение , което като се прилага , винаги или почти винаги разединява , учи ли на обединение? 
         Да                                Не                                 Зависи от мнението
   3. Поуката " съединението прави силата " от известната приказка , учи ли на добро , разум и обединение ?
                              Да                                         Не
   Отговорилият три пъти " Не " е разумен
   4. Защо прекрасната цел - българска кандидатура за Генерален секретар на ООН , разедини българския народ ? 
   А. Защото българският народ не повярва , че само обединението около кандидатурата на ... е за доброто на България ? 
   Многоточието е за кандидата на отговарящия на въпроса . 
   Б. Защото българският народ е глупав и не разбира мъдростта " съединението прави силата " . 
   В. Защото " съединението прави силата " е глупост . 
   Отговорът на разумния е " В " 
                                    *********************************************
   Управлението на държавата прави нейната възможна сила или слабост . То обединява - съединява - всички в нея доброволно или принудително . Съгласните с него са обединени доброволно , а несъгласните - принудително . Доброто управление не се влияе от глупав държавен девиз , защото е добро въпреки него . Лошото управление се влошава допълнително от глупав държавен девиз , защото мнозина го предлагат за подобрения на управлението .
   Когато управляващите се избират , изборните закони са правилата на обединението на кандидатите за власт и избирателите , като с добри изборни закони е направено възможното за избиране на добро управление , а лошите изборни закони са гаранция за лошо управление . Тогава : 
   - Разумните проверяват дали изборните закони позволяват , да е избрано желаното от тях управление , при което да живеят според общоприетия човешки морал или за сметка на други ; 
   - Вярващите , че " съединението прави силата " , агитират винаги за масово гласуване , без да се интересуват , дали изборните закони са добри или лоши .
                                      ********************************************
  ОБОБЩЕНО :
   1. Ако  " съединението прави силата " не е глупост , а е мъдрост , Човечеството щеше да е в Земния Рай , защото щеше чрез обединение - съединение - да реализира всички свои желания за добро , а всяко съединение щеше да елиминира злото в човек .
   2. Глупостта " съединението прави силата " , като държавен девиз е против човешката природа , в която има добро и зло , разум и глупост .
   3. Глупостта "съединението прави силата " е широка врата за влизане на глупостта в общественото мнение .
   4. Безспорната истина " съединението прави силата и / или слабостта " дава мат на вековната глупост " съединението прави силата  " и е ширка врата за влизане в общественото мнение на разум .
Гласувай:
22
1


Вълнообразно


1. barin - Здравей, mihailts. Девизът по в...
29.01.2018 17:22
Здравей, mihailts. Девизът по време на съединението е преиначен. На старите монети на герба пише"Съединение-то прави силата". Тирето е разликата, но има значение. Иначе правилно силните печелят и се отдалечават от слабите, които затъват все повече.
Поздрави!
цитирай
2. kvg55 - mihailts,
29.01.2018 18:07
Цял трактат си написал за националния ни девиз. Интересно виждане. Депутатите ни са обединени при защита на личните си интереси, но ние не ставаме с тях по-силни.
цитирай
3. alchemist - Тука - в този постинг, намирам друг ...
29.01.2018 22:09
Тука - в този постинг, намирам друг отговор на едно свое съждение, че колкото повече се приказва за единение, любов, доброта и други качества, които са безспорно добри и хубави, общочовешки още повече. Толкова повече са навряни в калта и в някаква кафява маса от тези, които ги проповядват. Следователно тези, които ги проповядват са лоши хора.
" Съединението прави силата" е хубава девиз, но с каква цел? Едно е различни хора да се обединят в името на свършване на някаква работа, а съвсем друго е орел, рак и щука да теглят каруца. В първото има някаква полза, защото сам човек доста трудно може да построи къща, но събрани няколко души улесняват работата. Във втория случай имаме пак обединение, но бая слаботоково и да не кажа безсмислено.
цитирай
4. pvdaskalov - * 1 *
30.01.2018 07:50
Е, Приятелю мой, г-н Цвятков, Учителю, абсолютно прав си! В Блог.бг са се пръкнали няколко блогови терориста, които ще обявят твоите логични разсъждения и заключения за софизъм. Дано са повече от тримата коментирали плюс мен, които ще се съгласят от раз с тази публикация. Пояснението, направено от първият (Барин), в основата на което може би стои старият правопис, донякъде тушира крещящата неистина в девиза. Не зная дали швейцарците имат някакъв девиз, но там няма да видиш унизени хора да бъркат в кофите, макар че има управляващи и управлявани, което означава (Примерите са безброй!), че "нашият" девизът е пар екселанс демагогия, която "... се използва за постигане на политически цели и реклама."
Дано си предложил постинга за блог вълна!
Поздрави!
П и е р
ПС - Не на майтап ще дам пример с цвета на градинско цвете. Той има три елемента:
цветни листенца да привличат насекомите, тичинки и плодник. Корените и стеблото с листата (Разбирай народа!) хранят тези три жизнено важни елемента. Каква е целта? Да има поколение! А какво става при нас, най-висшите създания? Тук, в България, оредяваме. Малко е обидно да кажа, но допускаме и троскот, който изчерпва жизнените сили на корена и листата. Кой е троскотът? Е, не е трудно да се отгатне...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздравления, приятелю!
30.01.2018 10:27
Много точен анализ! Чудесен направо!
С годините, както правилно отразява Барин, смисълът му е променен!
Той е законспириран и в първоначалния девиз!
За да не дразни Великите Сили
Съединение! То прави силата! Това е реалния смисъл на девиза!
Имат се предвид Българските земи в Гръцка, днешна Македония, самата Македония, Одринска Тракия и Северна Добруджа
След грабежът им- окончателния, е променен и смисълът, станал е сегашният Защото вече е химера обединението на раздробена България

Хубав ден, приятелю!
цитирай
6. krumbelosvet - Боже милий
30.01.2018 13:49
Излиза, че РАЗЕДИНЕНИЕТО прави силата. И Пиер е съгласен, разбира се. Защото е ПИЕР, защото Паисий е писал за него.
Надписът има прост и ясен произход. Борбата за обединение на всички българи в една държава. Останалото НАИСТИНА е софизми, породени от, как да кажа, липса на симпатия към своя народ, зад което наднича ЧУЖДОПОКЛОНСТВО. Да, има народи с по-щастлива съдба. А коренът на нашето нещастие го е разкрил още Драган Цанков - БОСФОРА. Заради него не ни беше разрешено да се обединим, а ние проляхме НАЙ-ДОБРАТА си кръв и в покрусата ни изникна проклетата поговорка на изродените българи "Няма вече балами, избиха ги на фронта". Но СЕГА Е ВРЕМЕТО НА ХУЛИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. И Пиер е забравил, че НЕ ВИНАГИ у нас е имало хора да ровят в боклука. Ми то, който ТОВА забравя, кво ли помни...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
31.01.2018 11:58
Да, смисълът на девиза е променен Сега не можем да искаме нещо, което безспорно сме загубили и няма как да го върнем В насилствено отнетите ни земи се говори на гръцки, сръбски ,турски и синтезирания късно румънски
Българският там сега е екзотика, както другите са били ,когато се е говорило там Български Манифестът за присъединяване на Северна Добруджа например, подписан от румънския крал след дълго колебание е на...Български Защото в Северна Добруджа се говори и пише на Български Който сега , там, никой не знае!
Ако все пак трябва да се продължи девизът, според мен най- добре звучи:

Единни за България!
Тук мърдане няма! Посочена е ясно причината, от България по-голям е само бог и никакво извинение няма да не бъдем единни! В противен случай става дума за предателство!
Да, на тема ценз, пари, статут и така нататък, няма как да сме единни
Но само за България-може!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. mihailts - За коментар 1
31.01.2018 18:25
За тирето, за което говориш , писах в постинга си " Смяна на глупавия държавен девиз " . Девизът без тирето е двусмислица , защотото може да се разбира , че съединението е правещо силата и , че силата е правеща съединението. А " съединение - то прави силата " , се разбира еднозначно .
Според общественото мнение в България , от " съединението прави силата " се разбира , че съединението е правещо силата .
цитирай
9. mihailts - За коментар 3
31.01.2018 18:33
Прав си , че когато много се говори за хубави неща , тях ги няма .
Човек не може да построи сам къща . Но тя може , да е построена добре или лошо по добри и лоши планове , от добри и калпави майстори . Според глупостта " съединението прави силата " , няма значение какви са плановете и майсторите , а ако всички са задружни къщата ще е добра . Според безспорната истина " съединението прави силата и / или слабостта " , добра къща се прави само по добри планове от добри майстори .
цитирай
10. mihailts - За коментар 4
31.01.2018 18:37
1. Благодаря Пиер!
2. Питах Крум на "лични " , ще отговори ли на четирите въпроса от постинга ми . Ако не отговори или отговори както е коментирал , той е от тези за които говориш . Само той е гласувал с "-".
цитирай
11. mihailts - За коментар 6
31.01.2018 18:39
Круме , ще отговориш ли в коментар на четирите въпроса , които задавам в постинга си ? Питам те същото и на "лични" .
цитирай
12. krumbelosvet - Г-н Михаил,
31.01.2018 18:39
Четирите финални точки на поста ви, не са въпроси а съждения. Некоректни съждения, защото не следват от доказани постулати.
Мога да ви разбера само ако неявно критикувате "съединението" на "Европа", но то се оказа не съединение, а неоколониализъм, подобно на Севера спрямо Юга на Америка.
Наистина ли считате за спорно, че НЕ Е ДОБРЕ един народ да е резделен от държавни граници?
цитирай
13. mihailts - Закоментари 5 и 7
31.01.2018 18:41
Леон , благодаря за мнението ти за постинга ми и за предложението ти .
цитирай
14. pvdaskalov - * 2 *
31.01.2018 19:42
krumbelosvet написа:
Боже милий Излиза, че РАЗЕДИНЕНИЕТО прави силата. И Пиер е съгласен, разбира се. Защото е ПИЕР, защото Паисий е писал за него.
Надписът има прост и ясен произход. Борбата за обединение на всички българи в една държава. Останалото НАИСТИНА е софизми, породени от, как да кажа, липса на симпатия към своя народ, зад което наднича ЧУЖДОПОКЛОНСТВО. Да, има народи с по-щастлива съдба. А коренът на нашето нещастие го е разкрил още Драган Цанков - БОСФОРА. Заради него не ни беше разрешено да се обединим, а ние проляхме НАЙ-ДОБРАТА си кръв и в покрусата ни изникна проклетата поговорка на изродените българи "Няма вече балами, избиха ги на фронта". Но СЕГА Е ВРЕМЕТО НА ХУЛИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. И Пиер е забравил, че НЕ ВИНАГИ у нас е имало хора да ровят в боклука. Ми то, който ТОВА забравя, кво ли помни...


Лошо четеш, Краси! Още по-зле разбираш какво мисля. Твърди се, че Наполеон бил казал: "Господи, пази ме от приятелите, от враговете си сам ще се пазя." Коментирай логиката в постинга, а не историческото пораждане на девиза! В постинга не видях противоречия в разсъжденията на автора му. Мнението си е изложил акуратно. Излиза, че и Алеко не е родолюбец, щом показва нелицеприятните страни на Бай ти Ганя. Излиза, че Хайтов е най-големият родолюбец, щом измисля гробове на народните ни герои, заставайки срещу научната мисъл с помощта на соцкриминалистите и двама академика в БАН. Или правиш с чужда пита майчин помен. Мислиш ли, че аз написах от раз коментара си? Без да разсъждавам, без любов към Отечеството? Да не би да коментирам от странство, избягал от народните тегоби, мнението на автора? Излиза, че всичко е наред в настоящия момент! Така ли е в действителност? Никой не оспорва историческата стойност на девиза и никой не е сложил стълба да го махне... Нека цитирам нещичко от НК:
"ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СВОБОДАТА НА МИРОГЛЕДА
Ограничаване на правото на мнение
Чл. 191. Който противозаконно пречи на другиго да изразява своето
мнение или своите възгледи, или да ги разпространява устно или
писмено, чрез звук, изображение или по друг начин, както и онзи, който
преследва другиго за изказано от него мнение или изразени възгледи, се
наказва с лишаване от свобода до две години, с пробация или с глоба."

Моля те, не влизай в компанията на блоговите терористи.
И за да ти докажа, че дълго умувах как да реагирам на предложения материал от г-н Цвятков, с разрешението на авторката, поставям нейното мнение, а ти бъди самостоятелен в коментарите, а не си прави зловонен актив. Ето:
„… Съвременна версия, действието се развива в наши дни:
Хан Кубрат, на смъртния си одър, свикал синовете си -
всичките учени момчета, завършили колеж, повикал ги, защото искал да ги накара след смъртта му да се подкрепят като братя в живота. Обърнал се към най-големия - Батбаян, и му казал:
- Баяне, вземи една пръчка от този сноп и опитай да я счупиш.
Взел Баян една пръчка, якичко момче, тренирало фитнес всеки ден, "Храс", и я строшил.
- Хайде, сега вземи целия сноп и опитай пак!
Взел Баян целия сноп и без никакво затруднение - "Храс" - строшил всичките пръчки.
Тогава Кубрат се ядосал, станал от леглото и казал:
- Ех , Баяне, Баянее, прост беше и прост ще си останеш!
Този виц е показателен, много го харесвам. Моето мнение за смисъла на изречението от гледна точка на българския език е следното: Дали ще кажем "Съединението прави силата" или "Съединение - то прави сила - та" е все едно и също. Смисълът се запазва и в двата случая, и фразата става валидна за всичко, особено за отношения. Ако оградим думата "Съединението" обаче твърдим, че става въпрос за конкретно нещо, събитие например, за което сме говорили. Изписана на монетите от царско време, фразата има смисъл за Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в първия случай като призив, а във втория като факт. Изписано на Народното събрание има смисъл, че орел рак и щука каруца не карат, и че крайно време е депутатите да подкарат каруцата нанякъде, та да не стои в блатото. Написана като мото на председателството по смисъл означава, че една малка държава като България, не може сама да съществува в този свят, а трябва да има добри отношения с повечето държави, та макар и това да не са само западни, а и държави - фактори в запазването на мира на планетата Земя. Това е моето мнение. Почувствах се поласкана, че са избрали това мото, защото в един от моите постинги, когато писах за находището от римските монети го споменах и може да са го прочели великите мъже. Мотото важи и в семейството - когато сме заедно сме силни. \" Из Психология на тълпата"\ Мотото е факт и е вече избрано, за да бъде сменено, късно е, а ние българите обичаме да се излагаме. Освен това представи си да бяха избрали за председателството друго мото, щеше да е я смешно, я грозно, я нещо друго, няма угодия.”

И ме извини за по-острия тон, но народът казва: "Каквото повикало, такова се обадило."
Бъди жив и здрав, както и по-самостоятелен, не си по къси панталонки в Двореца на пионерите, имаш достатъчно наблюдения през трудовия си стаж, Зашо аз трябва да ти напомням това?
С поздрави!
П и е р
цитирай
15. born - Малко късничко попадам на дискусията, но
31.01.2018 20:29
в последните години девизът ни ми се струва, че следва да бъде заменен от някой по -актуален, като например : "Който ни дава комат - той ни е брат" или кулинарния бисер на един борец - олимпийски шампион /Юсеин Мехмедов/ - ".раната прай бУрбата ".
цитирай
16. krumbelosvet - Ох, "ние българите обичаме да се излагаме".
01.02.2018 06:52
Всеки човек и всички народи са се излагали с нещо. Банален факт - човекът и хората като общност грешат. И природата греши, а естественият подбор и евълюцията преодоляват грешките и водят към усъвършенстване.
Но да кажеш, че ТВОЯ НАРОД (подразбира се, че САМО той) "обича да се излага", говори за презрение към твоя народ, логично презрение, при явното ЧУЖДОПОКЛОНСТВО, да си избереш чужбинско име.
цитирай
17. mihailts - За коментар 15
01.02.2018 08:49
Светът е оцелял , защото се е смял .
цитирай
18. mihailts - За коментари 6 и 12
02.02.2018 19:22
Крум е от вярващите , за които говоря в постинга си . Те много обичат глупостта " съединението прави силата " , защотото им позволява да вярват , каквото искат за човешките взаимоотношения . Когато имат мнение , за което вярват , че е за доброто на народа , според тях всеки , който не е съгласен с тяхнот мнение , е против народа . В човешката история има много примери , когато такива вярващи , като са на власт , убиват само за противоречие на вярата им . Крум вярва в идея , която според него е за доброто на народа и затова винаги гласува с минуси на всички постинги , които не съответстват на вярата му . Понеже той съставя мнението си за човешките взаимоотношения само с вяра , за него логиката е враг номер едно , защото не му позволява да вярва каквото иска . Затова не иска да разбере и не разбира същността на мненията , които критикува . Пример : вярва , че логичните въпроси в постинга ми са грешни съждения .
Круме :
1. Ще отговориш ли на въпроса : обедини или разедини българския народ възможността български гражданин , да е Генерален секретар на ООН ?
2. Питам те на " лични " ще коментираш ли горния коментар .
цитирай
19. emelika - Съединение - то прави силата!
02.02.2018 19:28
Но съединение на кого? На народа, като първично естествено сформирование? На нацията ,като изкристализирала вторично и изкуствено от народа, тясно свързана с държавния механизъм и политическите движения ? Или на народа с нацията? Стига се до там, че политическото явление нация избутва социокултурното народ, превръщайки го в свой изкуствен аналог. На базата на тази изначална изкуственост, съжденията за съединение губят смисъл. Нацията асимилира народа. И това изцяло потвърждава тезата, че съединението е силата на силния. Разсъжденията могат да продължат и с общество и държава. Но при всички случаи, ако даден организъм, било то и социален е разчленен на удовете си и е загубил целостта си, то той е болен.
цитирай
20. krumbelosvet - Уважаеми г-н Михаил,
02.02.2018 20:47
Разбрах, че сте учител, професия която дълбоко уважавам.
Нито вярвам, нита не вярвям в думите "Съединението прови силата". Те нямат смисъл извън КОНКРЕТНАТА причина да се изпишат. Има обединение за добро (Сговорна дружина...) и обединение за зло (мафия и др. банди). ЕС се оказа обединение поне за НАШЕ зло, но и това не е АБСОЛЮТНО вярно, защото след като умря Варшавският договор, останахме голи пред Турция и ЕС все пак е някаква защитица, не съвсем надеждна, щото Ердоган знае, че "Европа" И СЕГА не би воювала зарад нас.
При избора на български председател на ООН, се изяви СТАРОТО разединение, започнато от Стамболов и вече почти 100-годишната гражданска война, която беше патисната поне от 1958-ма до 1989г.
Аз като инженер имам природо-математически мироглед, макар че съм чел много художествена литература и Библията ми е настолна книга. Пял съм в хор Бадра Смяна, а в 10-ти и 11-ти клас, в драмсъстава на Двореца на пионерите, играх главни роли с известни по-късно артисти...
цитирай
21. mihailts - За коментар 19
02.02.2018 22:50
Принцип от кибернетиката - обяснен достъпно за неспециалисти - е , че свойствата на системата са различни от свойствата на елементите , от които е създадена . Но , макар , че е различна от тях , ако те са здрави и правилно свързани - съединени - системата е здрава , а ако са калпави и /или неправилно свързани , тя е слаба . Този принцип важи за всички системи в природата - включително всички човешки обединения . С него е съобразена безспорната истина " съединението прави силата и /или слабостта " и не е съобразена глупостта " съединението прави силата ".
цитирай
22. emelika - Непрофесионално мнение
03.02.2018 09:10
Принципите на кибернетиката са за кибернетичните системи. Биологичните принципи – за живите системи. Обществените принципи копират моделите и на двете, без да са идентични с тях. Обществото е динамична система и то носи или двупосочно отразява свойствата на елементите , които го изграждат. Например, ако отъждествим семейството като кибернетичен елемент, той би трябвало да може да съществува на склад до когато потрябва, самостоятелно и независимо. Ако го категоризираме като обществена клетка, за да съществува самостоятелно трябва да го изпратим на необитаем остров. Но и там тази динамична, репродуцираща се клетка ще създаде след време свой обществен организъм, споен отвътре. Ако ли не - ще загине. Ето защо, спойките в нашата българска система, дори да изглеждат атавистични през погледа на New Age трябва да си ги създаваме сами, за да функционираме с нашата си в много отношения уникалност, а не да чакаме да ни разглобяват и сглобяват отвън, превръщайки ни в кибернетичен придатък. Само система, споена от здравите си вътрешни връзки, създава силен имунитет и може да устои на динамичните промени на външната среда и на най- силната инвазия.
цитирай
23. mihailts - Круме...
03.02.2018 09:21
Круме :
1. Инквизиторите са били християни .
2. Казваш , че Библията ти е настолна книга . Ще ми отговориш ли с ръка на нея , беше ли прочел внимателно постинга ми , преди да го коментираш ?
3. Ще продължаваш ли заради вярата си , да ръсиш минуси в блог.бг ?
Питам те на "лични " за горния коментар?
цитирай
24. mihailts - Отговор на " Непрофесионално мнение "
03.02.2018 11:12
Основата на кибернетиката е първата книга за нея " Кибернетика или общото между човека и машината " . Тя е написана от Норберт Винер в средата на миналия век . Прочети книгата и тогава говори за кибернетика .
цитирай
25. krumbelosvet - Ква вяра, кви минуси ръся, един е минусът
03.02.2018 13:51
Намерили сте "православен скот". Аз Ви отговорих, че имам ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКИ мироглед. Споменах Библията и художествените си интереси, само защото ако сте хуманитарист, може да се заблуждавате, че инженерите са некви сметачи и чертачи без обща култура, дух и емоция.
А първата книга на Норберт Винер за кибернетиката е "Кибернетика или управление и връзка в животното и машината", а не както Вие сте писали в комент 24. В тая първа книга Винер отрича връзка с обществото, но после издава специална глава "Кибернетика и общество". Моля, престанете да подценявате събеседника си. Кво неясно има? Да коментираш девиза "Съединението прави силата" извън МОМЕНТА НА ВЪЗНИКВАНЕТО МУ, е като да търсиш под вола теле. Естествено, че няма теле. Простете, но и у мене вече два пъти търсите некъв скот.
От сърце ви желая здраве и мир. И с мене мир. Поздрави.
цитирай
26. mihailts - Круме ....
04.02.2018 15:35
Круме :
1. Не отговори с ръка на Библията на въпроса : беше ли чел внимателно постинга ми преди да го коментираш ? Питам те пак същото . Само вярващият коментира мнения , които не иска да разбере и не ги чете .
2. На втори мой постинг слагаш минус и пишеш коментар , който няма нищо общо със същността на постинга . И други блогъри казват , че слагаш минуси и пишеш коментари , които нямат нищо общо със същността на казаното в постингите им . Ще продължаваш ли заради вярата си да ръсиш минуси в блог.бг ?
3. Благодаря за точното име на книгата на бащата на Кибернетиката , която четох отдавна - като студент , когато имах изпит по " Икономическа кибернетика " .
цитирай
27. shtaparov - Всеки може да е силен по своему и в...
06.02.2018 17:36
Всеки може да е силен по своему и веднъж да спечели,а друг път да загуби независимо от силата си. И най-добрия шампион по футбол например претърпява загуби понякога,но накрая спечелва титлата независимо от загубите. Лъвът и мечката са по-силни от човека,но само ако той не е въоръжен- значи нещата са относителни и ако гризли нападне един физически хърбав човек,тя може да бъде убита ако той носи оръжие но ако нападне някой шампион по вдигане на щанги и той се окаже невъоръжен а полето му за бягство е ограничено,спукана му е работата тогава.
цитирай
28. mihailts - За коментар 27
06.02.2018 20:02
Благодаря за хубавите примери .
Преди няколко години Софийският университет излезе на уличен протест с плакат " ЗНАНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА ".
Умният отива в гората въоражен .
Когато целите и правилата на обединението на хора - съединението - са разумни , е направено възможното , то да прави силата . Когато целите и / или правилата на съединението са глупави , то винаги прави слабостта .
цитирай
29. emi1ts - Поздрави!
07.02.2018 18:48
Мисля ,че девизът е мъдър но за мъдри хора т.е. много зависи какви са намеренията и целите,които стоят зад него!Колкото повече това обединение е с високо морални,прогресивни цели и е със загриженост , в интерес и в полза за повече хора толкова по-важно и ценно става изпълнението му!С пожелание за хубави дни!
цитирай
30. mihailts - За коментар 29
07.02.2018 23:22
1. ДЕВИЗЪТ Е НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАН С ПОУКАТА ОТ ИЗВЕСТНАТА ПРИКАЗКА - грешното вярване , че с резултата от механичното поведение на неразумните и безчувствени пръчки може правилно да се обясни резултата от човешкото поведение във всички видове човешки съединения : доброволни и принудителни , разумни и глупави , съобразени и несъобразени с общоприетия човешки морал . А грешно мнение , за което се вярва , че е истина , е глупост .
2. Мъдрият разбира , че не може да е мъдрост мнение , което не се разбира безспорно еднозначно .
3. Мнението ти за девиза е резултат на добри намерения , а " Пътят към Ада е постлан с добри намерения ".
цитирай
31. emi1ts - Благодаря
08.02.2018 08:39
за отговора!Ако вие сте обсъждали девизът само в този аспект за мен значението му е много повече от това!Важно е да не се "вкопчваме"само и единствено в този смисъл на приказката и пръчките и разбира се ,че става въпрос да пренесем този метафоричен смисъл за хората! Да погледнем в историята където съществуват добри примери за ползата от обединението в името на велики цели и е касаело оцеляването на цели нации!Поздрави!
цитирай
32. mihailts - За коментар 31
08.02.2018 11:50
В човешката история има примери за ползата и вредата от съединението . С глупостта " съединението прави силата " не могат да се обяснят примерите за вредата от съединението . С безспорната истина " съединението прави силата и/ или слабостта " се обясняват примерите за ползата и вредата от съединението . Оставам с впечатление , че не си чела внимателно постинга , след като в коментарите си пропускаш безспорната истина " съединението прави силата и / или слабостта " . Ще ти бъда благодарен , ако отговориш , чете ли внимателно постинга и защо пропускаш тази безспорна истина .
******************************
" Пътят към Ада е постлан с добри намерения " , когато се вярва , че те са истини . За вярващите е немислимо , че вярват грешно , затова не проверяват разумно добрите си намерения . Но разумното мислене дава сила за реализиране на разумните добри намерения и не позволява на глупавите добри намерения , да водят към Ада добронамерените .
цитирай
33. zaw12929 - ИМА НЕЩО ПОКАЗАТЕЛНО- КАЗВАТ ИС...
18.02.2018 17:59
ИМА НЕЩО ПОКАЗАТЕЛНО- КАЗВАТ ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ НЕ СЪВСЕМ"
ПРЕДИ СТАНАХМЕ ЗЛЕ, МАГАЗИНИТЕ- ПРАЗНИ, ВИЦОВЕ
СЕГА ПАК СТАНАХМЕ... АМА МНОГО ЗЛЕ, А... МАГАЗИНИТЕ ПЪЛНИ ПАК ВАДИМ ВИЦОВЕТЕ, А СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА СТАВА ВИЦ
ДА ПЛАЧЕШ ЛИ ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ ИЛИ ...
ЗАПОМНИ- СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ, А С ПЛАЧ СЕ РАЗБОЛЯВАШ....
ПОНЕ ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА НИ ДАВА! ЕДНО СЕ НАДЯВАМ- СТАНЕ ЛИ МНОГО ЗЛЕ- СЛЕДВА ОПРАВЯНЕ... А ДИСКУСИЯТА Е ИНТЕРЕСНА, СТАТИЯТА СЪЩО!
ЛЕКА ВЕЧЕР НА ВСИЧКИ!
цитирай
34. emi1ts - Здравейте mihailts !
19.02.2018 05:27
Едва тази сутрин видях в отговора (коментар 32)написаното от вас по отношение на моят коментар 31 в който става въпрос дали съм чела внимателно и дали съм разбрала правилно фразата :" съединението прави силата и / или слабостта " !Според мен тази мисъл съдържа голямо противоречие и не е възможно да е истина!Истината според мен не може да съдържа притиворечия!Хубав ден пожелавам и оставам изцяло на моето разбиране и позиция по отношение на обсъжданата и важна според мен тема- Съединението(обединението)прави силата независимо дали за добро или зло и дали това се харесва на някого или не!
цитирай
35. mihailts - За коментар 34
20.02.2018 20:11
В постинга си казвам , че хората са силни , когато постигнат целите си , а са слаби , когато не ги постигнат . Чрез обединение - съединение - едни постигат целите си и са силни , а други не ги постигат и са слаби . Затова е безспорна истина , че " съединението прави силата и/или слабостта ". Кое в тази безспорна истина е противоречието, за което говориш, но не го посочваш ?
Ще отговориш ли с " да " или " не " , дали е истина , че хората са силни , когато постигнат целите си , а са слаби , когато не ги постигнат ?
цитирай
36. emi1ts - Поздрави!
21.02.2018 10:05
Според мен коректното четене на фразата :" съединението прави силата и/или слабостта " е за постигнато вече съединение (обединение) от което произлиза противоречието!Това твое тълкувание е различно и дава друг смисъл на мисълта!
Отговарям с "да" на следващия въпрос - хората са силни когато са постигнали целите си !Зад всяко такова постижение стоят много вложени усилия, определени знания,умения ,упоритост, целена соченост и други ценни качества! Хубав ден!
цитирай
37. mihailts - Граници на разбраното за "Съединението прави силата"
26.03.2018 19:41
1. Хората са силни , когато постигат целите си , а са слаби , когато не ги постигат .
2. Цел на всеки участник в обединение - съединение - е или :
- то да постигне обявените си цели ;
- той да постигне личните си цели , които са различни от обявените цели на съединението ;
- да провали съединението .
3. Има съединения, участниците на които:
- са само от първата от горните три групи . Когато тяхното съединение постигне обявените си цели , то прави тяхната сила , а когато не ги постигне , то прави тяхната слабост ;
- не са само от първата група или няма участници от нея . Тези съединения - независимо дали постигат или не постигат обявените си цели - правят силата на всеки техен участник , който чрез съединението постигне целите си , а слабостта на всеки - който не постигне целите си .
4. Има съединения с разумни или глупави цели и с разумни или глупави правила .
5. Има съединения, чрез които :
- всички техни участници постигат целите си и са силни ;
- всички техни участници не постигат целите си и са слаби ;
- някои от техните участници постигат целите си и са силни , а останалите не ги постигат и са слаби .
От казаното до тук следва , че " Съединението прави силата и/или слабостта " е безспорна истина , а грешно мнение е , че " Съединението прави силата " . Но според общественото мнение в България се вярва , че " Съединението прави силата " , е истина . А грешно мнение , за което се вярва , че е истина , е глупост . Затова безспорната истина " Съединението прави силата и/или слабостта " дава мат на вековната глупост" Съединението прави силата ".

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihailts
Категория: Други
Прочетен: 209603
Постинги: 126
Коментари: 193
Гласове: 2884
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031